vrijdag 18 september 2009

Geslaagde stadswandeling door Gouda

Op vrijdagavond 18 september heeft in Gouda de stadswandeling plaatsgevonden. Ondanks de hetzerige toon vooraf door burgemeester Cornelis vonden burgers de moed om de straat op te gaan tegen de onveiligheid op straat en de voortdurende vernederingen. Ondanks de verplaatsing naar een eerder tijdstip en de angst van veel burgers zijn een zestigtal mensen de straat op gegaan om te laten zien dat zij niet bang zijn. Misschien wat minder dan verwacht, ondanks de steunbetuigingen onderweg van veel mensen. Toch is dit een goed begin in ons Gouda! We hebben laten zien dat je, met een groep, veilig en zonder problemen over straat kan gaan.

De 'reljeugd' kreeg overigens verplicht een film aangeboden door verschillende organisaties dus daar hadden we niet veel last van in het centrum. Sommige "jongeren" konden zich toch niet inhouden, en probeerden toch de demonstranten uit te dagen, waar natuurlijk niet op in gegaan werd.

Namens het comité Gouda’s Glorie willen we alle deelnemers aan de wandeling van harte bedanken. We hopen zo een signaal te hebben afgegeven aan het stadsbestuur dat de maat vol is en dat men nu met maatregelen dient te komen. Niet langer het lakse beleid met toegevingen richting de mensen die het verzieken, maar maatregelen en een nultolerantiebeleid.

We mochten van de burgemeester de wandeling lopen door het centrum van Gouda. Niet de geplande route door de wijk Oosterwei, maar het is wellicht het grootste gebaar dat deze burgermeester wilde maken. Met een zestigtal personen liepen we aldus een kleine uur lang door onze eigen stad.

Met zeker veel meer opgestoken duimen van de passanten langs de route dan er negatieve reacties waren. Die negatieve geluiden kwamen dan weer uit de hoek van wat de burgemeester omschrijft als probleemjongeren. Maar al met al was er dus een zeer positieve sfeer. De toch werd opgeluisterd met enkele door het comité bedachte slagzinnen zoals; ‘recht, orde, veiligheid’ en ‘wanneer willen we veiligheid? nu nu nu!’.

Op de markt werd nog een heldere toespraak gehouden, waarbij de rol van de burgemeester werd aangehaald en gewezen werd op de onveiligheid en hoe beide eigenlijk met elkaar verwezen zijn. Dat er niet langer goed en positief gedaan moet worden richting die Marokkaanse jongeren die zoveel verzieken en dat er nu maar eens moet worden opgetreden. Al met al, ondanks de tegenwerkingen van burgemeester Cornelis en de 'reljeugd' een mooie opstap naar verdere acties tegen criminaliteit!

Deelnemers, namens het Comité Gouda’s Glorie, nogmaals bedankt!
Geen opmerkingen:

Een reactie posten